Maailma pelastuu bokashilla!

Alla olevan filmin eka lause jo pysäytti: Kourallisessa multaa on enemmän eliöitä kuin ihmisiä maapallolla.  Mutta se ei ollut tän filmin pointti.

Vaan että on keino millä ilmastonmuutosta voidaan hillitä! Sidotaan hiili takaisin maahan - eikä veteen tai ilmaan, jonne se ei kuulu!

Voidaan istuttaa lisää kasveja - se auttaa sitomaan hiilen maahan. Mutta myös bokashikompostointi auttaa tässä asiassa.

No, katoppas tää video tässä välissä. Se kestää 4 minuuttia.



Suuri asia on kuinka hiilen häviäminen maaperästä estetään. Mikä on syynä, että jossain paikoissa puolet maaperän tavallisesta hiilimäärästä on vaan kadonnut? Tehotuotanto? Jatkuva ottaminen ilman että annetaan muuta kuin pikaruoanomaista keinoravinnetta, joka kyllä vie nälän tunteen hetkeksi, mutta ei oikeasti ravitse?

Sillä se laaja eliökunta tarvitsee ravintoa!

Tän ei pitäis olla mitään rakettitiedettä. Nimenomaan ei sitä. Maalaisjärjellä ja ihan kaupunkilaisjärjelläkin ajatellen on ihan selvää, että maaperän täytyy olla elävää ja hyvinvoivaa jotta siinä kasvaa jotakin sellaista mikä ravitsee ihmisiä ja eläimiä ihan oikeasti. Ei ne perunat missään muovissa kasva - tai apua, jos kasvaakin - niin kuka sellaisia perunoita haluaa syödä??

Kun olen lukenut bokashikompostoinnista kaikenlaisia juttuja, niin yksi juttu on jäänyt kyllä kirkkaana mieleen.  Bokashiprosessin erikoisuutena on nimenomaan se, ettei siinä hiili karkaa maaperästä mihinkään - vaan se palautuu lähes kokonaan takaisin maahan.



Aloittajan oppaasta lainattuna:

HIILIJALANJÄLKI
Bokashilla vähennät maapallon jätekuormaa kun palautat maan antimet takaisin maahan; sinne missä niiden kuuluu olla, antamaan ravintoa kasveille jotta ne kasvaisivat ja antaisivat meille taas uuden sadon. Kaikkein tärkeintä on ehkä se, että bokashi ei tuota paljon hiilidioksidia eikä metaania ilmakehäämme.
  • Bokashi-kompostoinnin hiilijalanjälki on 25kg/tonni, 
  • Normaali kompostoinnin hiilijalanjälki 669kg/tonni. 
Se on huikee ero!

Tämän tiedon lähde on täällä: http://www.provinos.nl/images/Fermentation_versus_composting.pdf

Tutkimuksessa on siis tehty kompostointikoe, jossa on sama määrä pientareelta leikattua kasvillisuutta kompostoitu kahdella eri tavalla. Kannattaa lukaista!

Hiilijalanjäljen koon ero selittyy että perinteisessä kompostoinnissa se 'massa vaan katoaa' palamisen seurauksena.


BOKASHI-PROSESSIN HÄVIKKI ON PIENI
Verrattaessa perinteistä kompostointia ja bokashimenetelmää, huomataan suuri ero maatumisprosessissa. Vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa perinteinen komposti menetti massastaan 60,2 % kuuden viikon koeperiodin aikana palamisen vuoksi. Bokashikompostin massa oli vain 3,2 % pienempi alkupainoonsa verrattuna. Bokashi on ns. kylmäprosessi, jossa palamista ei tapahdu.


Loppukaneettina tutkimuksessa sanotaan vielä:
Fermentation gives a valuable product according to the results; hardly any energy losses take place. Herewith, the availability of the nutrients for plants hasn’t been taken in account. This point needs further research.

Toivottavasti tutkitaan!
Sillä välin voidaan pelastaa tätä maailmaa ihan oma-aloitteisesti.
Kuten ennenkin sanottuna: ämpäri kerrallaan.
Olkoon se mottona.
EM TEHOSTAA MAAPERÄN BIOLOGISTA AKTIIVISUUTTA
EM -teknologiaa käytetään paljon ulkomailla luonnonmukaisessa maanviljelyssä. EM-liuoksella puhdistetaan ja elvytetään esim. saastuneita vesistöjä ja maa-alueita.Tutkimus osoittaa, että EM tehostaa maaperän biologista aktiivisuutta enemmän kuin muut vaihtoehdot. Sen seurauksena tuoreen orgaanisen aineen maatuminen on nopeaa. 
Lähde: ASSESSMENT OF SOIL PROPERTIES BY ORGANIC MATTER AND EM-MICROORGANISM INCORPORATION

Punaisella otsikoidut kappaleet ovat peräisin täältä: 'Happaman hauskasta aloittajan oppaasta bokashikompostointiin', jota olen ollut mukana kirjoittamassa.

Kommentit

  1. Jopa oli kommentti! Itse olen aivan eri mieltä. Peukut pystyyn tälle blogille

    VastaaPoista
  2. Kompostoinnin hiilijalanjälki on tässä yhdessä tutkimuksessa saatu korkeaksi. Se ylittää jopa kaatopaikalle haudattavan biojätteen hiilijalanjäljen. Tutkimuksen tilaaja on bokashi-rouheen myyjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta - että luku on korkea ja että todellakin - tutkimuksen on tilannut kauppias! Tätä sietääkin tutkiskella enemmän! Pieni kollaus internetin ihmeellisessä maailmassa ei tuonut nopeata lisävalaisua asiaan - mutta kiitos herätyksestä... ja jos jollakulla on linkkejä erilaisiin tutkimuksiin - olisin todella kiinnostunut niistä!

      Poista

Lähetä kommentti

Mitä ajattelit tästä?