Bokashi-päiväkirjani, osa 1: DIY hapattiämpäri

Bokashi - Kompostointimenetelmä, jossa biojäte hapatetaan, 'fermentoidaan', tietyn valmiin mikrobikannan avulla, niin että siitä syntyy nopeasti (muutamassa viikossa) ravinteikasta multaa. On siis alunperin japanilainen juttu, joka on nyt rantautumassa huimaa vauhtia Suomeen.

Tässä stoorissa käsitellään lähinnä sitä, kuinka näppäränä tyttönä (pienellä avustuksella kylläkin) valmistin itse hommaan tarvittavat ämpärisysteemit ja paransin samalla parisuhdettani. ;)




Tähän mennessä tapahtunutta:

  1. Kuultu bokashista ensikerran jossain FB:n keskusteluryhmässä.
    Kiinnostus heräsi. Kyse on käsittääkseni tästä:
    Tehokkaiden mikrobien (EM =Effective Micro-organisms, eng.) ansioista, keittiöjäte muuttuu ravintorikkaaksi ja eläväksi mullaksi erittäin nopeasti ja hajuttomasti.
  1. Liitytty Kompostointi Bokashi Suomi ryhmään FB:ssä. (ed. lainaus sieltä)
    Hauska ja innostava ryhmä! Hyvä pöhinä! (Sieltä ja esim tästä Kielon blogista avautuvat perusasiat)
  2. Seurattu keskustelua ja ihmetelty vielä hiukan muotoaan hakevaa ja epäyhtenäistä terminologiaa ja luettu lukuisia tiedostoja ja katseltu erilaisia videoita aiheesta.
  3. Innostuttu ja todettu, että tämä on juttu jota haluan ilman muuta kokeilla.
  4. Ymmärretty, että bokashikompostoinnin aloittamiseen tarvitaan vain:
    1. Kotitaloudessa kertyvää biojätettä
    2. Hapatti- eli bokashiämpäri
    3. Bokashirouhetta (joka siis sisältää tarvittavat mikrobit)
    4. Loput selviää tekemällä.
    5. Hifistely-jutut (omien liemien ja rouheiden valmistuksen voi jättä tuonnemmas tai kokonaan pois)
  5. Etsitty ryhmässä jyväskyläläisiä vertaistueksi. Löydetty yksi muuramelainen.
  6. Tilattu bokashirouhetta Viidakkotohtorilta. Yhteistilaus muuramelaisen kanssa. Lisäksi tilattu pullollinen mikrobi-cocktaili 'Emmaa'. Se oli heräteostos, jonka seuraukset selviävät myöhemmin.
  7. Aloitettu varovainen ystävä- ja tuttavapiirin innostaminen... (vasta pieni hypetys päällä)
  8. Päätetty rakentaa omat hapattiämpärit ja päästä alkuun... (tarkan markan tyttö, valmiit olis maksaneet noin 50€ kappale!!)

Mikä hapattiämpäri???

No, se missä sen biojätteen hapattaminen tapahtuu. Tunnetaan myös nimellä bokashiämpäri. Astian tulee olla ilmatiiviis ja siinä pitäisi olla välipohja, jonka läpi kompostoituvasta massasta valuva neste voi tihkua astian alaosaan. Nesteen talteenottamista varten astian alareunassa olisi hyvä olla hana.

Koska yksi DIY hapattiämpäri voi koostua kahdesta sisäkkäin asetetusta ämpäristä ja se vaatii hieman rakentelua ja kekseliäisyyttä, kuvaan omat vaiheemme tässä:
(me-muoto = houkuteltu mies mukaan projektiin)

Huom. Seuraavassa kuvattu vain yksi tapa toimia - mahdollisuuksia ja tapoja on vaikka kuinka! Ja se on kivaa tässä hommassa. Luovuus, innostus ja kekseliäisyys käyttöön! Nämä ideat on napattu Kompostointi Bokashi Suomi -ryhmästä.

 
Tarvikkeet yhteen hapatti eli Bokashi-ämpäriin:

  • 2 kpl sisäkkäin meneviä muoviämpäreitä. Koko n. 10-15 litraa. 
  • 1 kpl kansi joka menee tiiviisti ylempään ämpäriin.
  • 1 kpl viinitonkasta kierätetty hana
  • elmukelmua / ikkunantiivistenauhaa
  • Muita tarvikkeita: pora, 35mm ja joku pieni terä, silikonia, epoksiliimaa, kätevä mies...

Työvaiheet

  1. Ostettu neljä ämpäriä. Söpöt värit. Kaksi vaaleanvihreää ja kaksi vaaleanpunaista. Tavoitteena saada aikaan yksi hapattiastia kumpaakin väriä. Taka-ajatuksena tietenkin nerokas värikoodijärjestelmä... jotta muistaisi mikä hapattiämpäri on kulloinkin käytössä... Jos vaikka sattuisi unohtumaan...
  2. Juotu viinipönikän (x2) loppu tarkoituksena hankkia hana hapattiämpäriin. Suoritettu samalla myös pienimuotoinen parisuhdeillanvietto iloisissa merkeissä.
  3. Samaisen illanvieton yhteydessä kätevä mies katoaa verstaaseen ja poraa siellä – ns. alempiin ämpäreihin 35mm terällä reiät ja saa jollain ihmekonstilla hanat paikoilleen apunaan epoksiliimaa ja silikonia. (Liima (HUOM: KONTAKTILIIMA käy!) sisäpuolelle, silikoni ulkopuolelle)

    Ämpärit löytyvät jätettyinä puristuksiin.
  4. Myöhemmin samana iltana myös vaimo siirtyy verstaan puolelle ja haluaa porata. Nyt ns. ylempiin ämpäreihin syntyy reikiä pohjaan. Vaimo intoutuu poraamaan hempeitä sydänkuvioita, mutta tajuaa että koska pohjan reunassa on ura, on siihenkin porattava tietenkin reikiä, vaikka se sekoittaa kauniit kuviot.
  5. Vaaleanvihreän hapattiämpärin molemmat osat ovat valmiina!
    "Alakerta" - eli bokashinesteen (teen) keruuastia
    "yläkerta" - jossa varsinainen hapatus tapahtuu.
  6. Nyt ne liitetään yhteen... siten että ne saadaan tarvittaessa irti toisistaan pesua varten, mutta ovat samalla myös ilmatiiviisti kiinni toisissaan. Kokeilemme elmukelmukikkaa.
  7. Se menee näin: Ylempi ämpäri (se jossa on reikiä pohjassa) vyötetään elmukelmulla. Kaksi kierrosta riittää. Tähän ämpäriin sattuikin tarkoitukseen paremmin soveltuva pussiviinin hana, sellainen, jossa on tasainen kanta takana. Se mahdollistaa, että äpärit saadaan tiiviisti yhteen ja pari kierrosta elmukelmua riittää tiivistäväksi vyötteeksi. (Punaviinissä olikin hanan takana 'pystykaulus', joka aiheuttaa sen, että ämäreiden välinen tila on suurempi ja vaatii järeämmän tiivisteen...)
  8. Suoritettiin vesitesti :) - reikiä olisi ehkä saanut olla enemmän... mutta se selviää sitten käytössä.
  9. Kansi päälle!
  10. Vóila – valmista tuli.
    Nyt vaalenapunainen hapattiämpäri valmiiksi myös!
  11. Näitähän vois alkaa tekeen sarjatuotantona... siis jos nää toimii... – pohdiskelee kätevä mieskin :)
Nyt sitten vaan odotamme bokashirouheen saapumista... ja varsinaisen kompostointikokeilun aloittamista...

EDIT:
Hanan liimaus: Epoksiliima ämpärin sisäpuolen ja hanan kauluksen väliin!
Punaviinissä ollut pystykaulus sahattiin pois, paljon kätevämpi nyt.
7kk käytön jälkeen - liimaukset pitävät edelleen!

EDIT 26.7.2017:
Hanan liimaus:

Kätevämies sanoi, että käyttää nykyisin lähinnä kontaktiliimaa näissä hommissa. Huomautti myös, että ämpäreissä on eroja! Siis siinä miten liimaukset pysyy. Yleensä on hyvin pysynyt - mutta kuten sanotaan, life happens - joten uudelleen liimauksiakin on tehty.
Kiitos Timo kysymyksestä!

Kommentit

  1. Oon tässä nyt pari kolme iltaa lueskellu juttuja bokashista ja pakko kait tää homma on itelleki laitettava pystyyn.�� Oot kyllä mahtavan hienosti ja selkeesti kirjottanu aiheesta. Nyt kun jostain keksis hanat sankoihin ja tilais rouhetta...
    -Anne Jyväskylästä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne!
      Hyvä että jottai tolkkua on tullut aiheeseen... Onnea bokashiurallesi :)

      Poista
  2. Selkeitä ohjeita. Kolmas sankko on menossa. En siis vielä multatehdasvaihetta ole kokenut. Sitä vaan ihmettelen, että miksikö tuossa alimmaisessa sankossa pitäisi olla hana. Minä olen kolmen päivän välein nostanut päällimmäisen pois ja kaatanut - toistaiseksi - lavuaariin ja vessanpönttöön pissit. Eikä ole haissut se 22.2. aloitettukaan juuri millekään. Ei ole kalaa eikä lihaa toistaiseksi. Vain hedelmien ja munien kuoria sekä juuresten ja pottujen kuoria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos! - sinä oletkin sitten se viitseliäs mummu... me tällaiset patalaiskat tarvitsemme hanan helpottamaan elämää... jos tyhjennys unohtuisikin, niin sen saa hajuttomammin tehtyä hanan kautta suoraan viemäriin ja vettä perään! Mutta kukin tyylillään!
      Se hana on sitä varten myös, että ilman ämpärin eestaas vekslaamista bokashi pysyy varmemmin mahdollisimman hapettomana. Ja se on yksi edellytys prosessin onnistumiselle.
      Toinen juttu on se, että jos ämpärissä on paljon 'raskasta jätettä' - eli kalan perkeitä, kanan luita jne. niin mätäneminen on ns. enemmän hilkulla, jolloin tuon ilmajutun kanssa täytyy olla tarkempi.
      Hyviä hetkiä bokashisi kanssa!

      Poista
  3. voi tuotapa pitää testata, anteeksi lainasin yhtäkuvaa laitoin roskalavalle haun tollaiseen hanaan.. ku ite ei juoda ollenkaan viiniä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ..No nyt heräsi uteliaisuus... löytyiköhän sitä hanaa tuota kautta? ;)
      Joku on kuulemma käynyt kyselemässä alkosta saako heidän roskiksestaan kaivella, jos vaikka hanallinen viinipussi löytyisi sieltä. Ja oli löytynyt! Mikä on sinänsä kummaa, kun eikö ne viinipussit viedä just jonnekin muualle tyhjennettäväksi??

      Poista
  4. Hei, tosi inspiroiva postaus! Juuri pohdiskeltiin kaverin kanssa, että mistä pitäisi aloittaa oman bokashisangon väsääminen ja siskoni sitten löysi tämän blogisi. Viikonloppuna alkaakin sitten tuunaus, kun näin näppärästi näytit esimerkkiä! Kiitos paljon!

    VastaaPoista
  5. Sopiiko kysyä miten epoksi on pitänyt? Ämpärithän ovat PE-muovia joka liimautuu yleisesti hyvin huonosti millään. Markkinoilla lienee vain muutamia kuluttajille suunnattuja pikaliimoja joiden luvataan kiinnittävän PE - osia mihinkään (ammattimömmöt on sitten erikseen)? Vai onko kyse enempi ns. mekaanisesta kiinnityksestä, että epoksista ikäänkuin valetaan tiivis massa reikään joka tiivistetään ulkopuolelta silikonilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopii kysyä!
      Nyt kahden vuoden käytön jälkeen alkuperäiset ämpärit ovat edelleen käytössä - tosin uusiakin on... ja sitä kautta olen tajunnut, että ämpäreiden muoveissa on eroja! Mikä pysyy yhdessä, ei toimi toisessa jne. Kyselin liimausosastolta tarkempia tietoja liimauksistamme. Kuulemma kontaktiliimaa on käytetty helpon saatavuuden takia, ämpärin pintaa on hiekkapaperilla karhennettu. Toisissa pysyy, toisissa alkaa välillä falskata. Hanoihin kohdistuu yllättävän vähän rasitusta. Itseasiassa sisempi ämpäri puristaa hanaa paikalleen. Mutta kun hanaan kohdistuu yllättävä rasite, vääntömomentti... siis joku potkaisee sitä vahingossa (??) tai se vääntyy jonkun astuessa hanan päälle (!!!) - niin totta - ei pidä liimaukset.

      Korjaaminen ei maksa paljoa enempää kuin viitsimisen vaivan...

      Poista
  6. Hienot ohjeet, kiitos näistä😃 Se kiinnostaa, jääkö ämpärin sisälle osa hanasta vai katkaisetteko sen poikki? Eli miltä ämpäri näyttää sisältäpäin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei
      Katkaisen hanan, jos siihen jää kaulus, niin nestettä on vaikea valuttaa hanan kautta pois. Samoin ämpärit ovat ilmatiiviimmin yhdessä. Hyvä huomio - täytyy ottaa 'interiöörikuva' :)

      Poista
  7. Hei! Uudelle viljelyvuodelle vinkki bokashinesteen käyttöön: älkää hyvät ihmiset sitä kaikkea laittako viemäriin! (Se kyllä kuulemma pitää viemärin auki, tiedä häntä.)

    Bokashineste laimennettuna vedellä on aivan loistava kukkalannoite!! Ei siis tarvitse ostella Substralia erikseen. Kolmatta vuotta nyt kokeillaan kaikenlaisille kasveille. Mies kinuaa jatkuvasti lisää toimistoonsa isoille viherkasveille, minä olen kastellut kotona kaikkia sisäkukkia (tiedä mikä on, mutta orkideakin tuossa ryöhähti kukkaan taas - tosin hyvin laimealla liuoksella). Tomaatit viime kesänä kasvihuoneessa tykkäsivät myös. Laimennan niille 1:10, orkideoille korkeintaan ruokalusikallinen kahteen litraan.

    Onnellista bokashivuotta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Mitä ajattelit tästä?