Bokashin mehut ja hajut

Nyt mehutuopit käteen ja kannat kattoon! Tässä täysin epätieteellinen, mutta ehkä valaiseva koosteeni bokashimehusta. Bokashimehu on siis sitä nestettä, 'pissiä', mitä bokashiämpäristä erittyy...


Bokashimehua



Kun uusi bokashiharrastaja pääsee vauhtiin, ensimmäiset innostuksen kiljahdukset nousevat viimeistään silloin kun hapattiämpäristä saa tiristettyä ensimmäiset mehut!

Kippis ja skål! Se on juhlava hetki bokashaajalle, näkyvä merkki siitä, että jotakin tapahtuu.

Sitä joko tulee tai ei.

Oikeasti nesteen erittyminen ei kuitenkaan ole mikään merkki siitä, että prosessi onnistuu. Bokashikompostoinnin fermentoitumisprosessi voi onnistua aivan mainiosti, vaikka yhtään nestettä ei erittyisi. Ja jos ämpäristä saa valuttaa litratolkulla 'pissiä' - ei sekään ole mikään huippu juttu. Bokashinesteen erittyminen riippuu ihan täysin siitä, mitä olet sinne ämpäriin tuupannut.

Biojätteestä on 60-90% vettä! Mitä enemmän kasviksia, naatteja ja nestettä sisältäviä ruuantähteitä - sitä vetisempää. Leivät ja sen semmoiset eivät kovin kostetata ainesta ole - päinvastoin niillä voi 'kuivattaa' liian märkää ämpäriä.

Tavallisessa kompostoinnissa komposti kuumenee ja tapahtuu hidasta palamista, jolloin siis suuri osa nesteestä haihtuu. Bokashissa prosessi on toisenlainen.

Kun biojätettä fermentoidaan hapettomassa, mahdollisimman ilmatiiviissä tilassa, ei kosteus pääse karkuteille. Fermentoitumisprosessissa kasvinosat päästävät nesteen irti itsestään... niin kuin muulloinkin kuihtuessaan (solujännitysjutut jne.). Kaikki kosteus imeytyy alapuolisiin kerrostumiin ja vähitellen valuu alas bokashiämpärin pohjalle.

Mitä on tämä ihmeellinen neste, josta toiset kirjoittavat innokkaita ylistyksiä?

Bokashishotti

Varsinainen mix.


Bokashinesteeseen on tiivistynyt kaikki mitä ämpäriin on laitettu ja vielä lisääkin. Se on vettä johon on tarttunut ravinteita ja mikrobeja, joita biojätteen mukana on ämpäriin tullut, pieniä palasia biojätteestä, bokashirouheen mikrobeja ja vielä lisäksi ämpärin sisäisessä mikrobitoiminnassa syntyneitä uusia 'tuotteita'.

Jokaisen satsin bokashimehu on omanlaistaan. Tuoksu, väri ja viskositeetti vaihtelevat. Jos olet pannut paljon sitruunankuoria satsiin, on tuoksu eri, kuin jos on parin kala-aterian rippeet ämpärissä.
Pari punajuurta satsissa antaa heti oman vivahteen, rasvaiset ruuantähteet tuovat rasvapalleroita mukaan jne.

Yleensä bokashineste on ruskeankellertävää ja etikkaisen tuoksuista.

Mehua erittyy ainakin niin kauan, kunnes massan kosteusprosentti on n. 30%. Joskus voi siis käydä niinkin, että ämpäri pissii vielä kahden viikon fermentoitumisajan kuluttuakin. Silloin kannattaa odottaa vielä ainakin muutama päivä, jotta mehun eritys loppuu. Varsinkin multatehdasta sisälle tehdessä, on kätevää, jos massa ei ole kauhean märkää.

Haju vai tuoksu?

Bokashineste on herkkä kaveri. Se ei tykkää ilmasta. Joutuessaan ilman kanssa kosketuksiin se kertoo nopeasti haisevan vastalauseensa. Eli se pilaantuu. Siksi on tärkeää, että bokashiämpäri on tiivis kauttaalataan.

Facebookin bokashi-ryhmässä on raportoitu monenlaisia erilaisia bokashinesteen tuoksuja. Toiset avaavat kuulemma happamuudessaan tukkoisemmankin nenän, joillakin on ollut 'aivan ihana tuoksu', jota on pitänyt oikein tuoksutella. Kalan, kahvin ja sitruksen tuoksuja on havaittu. Haju voi olla voimakas tai kevyt - mutta se on havaittavissa vain silloin kun tyhjentää nestettä bokashiämpäristä (jos siis ämpärisi on tiivis).

Ja sitten on tietenkin aivan järkyttävän pahaa hajua. Se on merkki siitä, ettei prosessi ole onnistunut. Mutta älähän hättäile. Mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut.

Tuhtia mehua

Mehu on paitsi voimakasta, myös hapanta. Senkin takia sitä ei kannata raakana antaa kasveille. Mehun pH-arvo varioi myös. Jos kiinnostusta riittää ja jostain löytyy (akvaarioliikkeestä?) pH-liuskoja, niin nesteen happamuutta voi helposti seurata.

Nämä kokeilut ovat minulla vielä edessäpäin. Pelkällä nenällä olen havainnut vaan, että happamalta haisee. NTS (note-to-self): Mene ja osta pH-liuskoja... ja tee joku näppärä excel-taulukko...


Onko hyötyy vai ei?

Toiset vannovat bokashimehun nimeen. Mahtava lannoite! Juu, voi olla. Mutta sen jälkeen kun kesällä melkein tapoin osan tomaateistani liian innokkaalla bokashimehun tarjoamisella, olen suhtautunut tähän eliksiiriin huomattavalla varovaisuudella. 

Nyrkkisäännöt bokashimehun kanssa läträtessä:
  • laimenna aina 1/100
  • taimille ja hentojuurisille/ruohovartisille kasveille jopa 1/500
  • älä anna joka kastelukerralla
  • totuta taimet vähitellen...
No, kesällä siis unohdin kaikki nämä nyrkkisäännöt, joten ei ihme että tomaattiparkani järkyttyivät pahemman kerran saadessaan pari todellista 'shottia' ihan raakana varpailleen. (Mutta toipuivat myöhemmin ja sain kuin sainkin tomaatteja!). Nyt kuitenkin muistan nämä!

Sen lisäksi mielessäni on alkanut pyöriä erilaisia hypoteeseja, milloin ja millainen bokashimehu on parasta lannoitteena. Seuraavat ovat ihan hatusta vedettyjä päättelyketjuja, joten suhtautukaamme niihin varauksella.
  • Jos mehu on täyttövaiheessaolevasta ämpäristä, jonne on laitettu paljon kosteata biojätettä -> se ei ole kuin mikrobein extrattua vihannemehua... ei paha, muttei paraskaan?
  • Jos ämpäriin laittaa paljon hyvin kosteaa jätettä, se 'huuhtelee' hyvän osan bokashirouheen EM mikrobeista pois... kannattaa ehkä lisätä hiukan rouheen määrää... -> eli en siis lisäisi nestettä tahallani ämpäriin saadakseni enemmän mehua.
  • Jos ottaa bokashimehua fermentoitumisvaiheessa olevasta ämpäristä, se on 'tiiviimpää' ja siinä on enemmän kaikkea, -> siis myös mikrobitoiminnan tuloksena saatavia hyviä juttuja, koska mikrobitoiminta on hyvässä vauhdissa.
Eli, minä tuikkaan nykyisin kaiken muun mehun lavuaarista alas parantamaan viemäristön mikrobkantoja. Ainoastaan silloin tällöin nappaan teelusikallisen siitä fermentoituvasta ämpäristä sisäkukkien kasteluveteen. Näin siis nyt talvella. Kesällä huljutan laimennetun mehun pitkin pihoja.

Tosin, juuri kuulemani vinkin mukaan mehun voisi kaataa multatehtaissa valmistuneisiin multasatseihin... Siellähän ne pärjäisivät hyvin, happamuuskin neutraloitunee ajan myötä. Vahvistaisivat vain ennestäänkin huikeaa bokashimultaa - jonka sitten keväällä sekoitan puutarhani multiin...  

Jotkut pakastavat mehun. Jotkut elättävät sitä jääkaapissa ilmatiivissä pullossa. Jotkut jopa syöttävät sille sokeria, että se pysyisi hengissä pidempään. Tässä kohtaa olen Adam Footerin kanssa liikuttavan samoilla linjoilla: Liikaa vaivaa. Sitäpaitsi - mehuahan syntyy jatkuvasti lisää... ja ainakin näin pienillä viljelmillä pärjätään ihan sillä mitä hanasta kulloinkin tulee.

Mehu on siis mitä mainioin sivutuote - mutta ei se pääasia (ainakaan minulle) tässä bokashikompostoinnissa.


Menikö bileet pieleen?

Jos bokashineste tuoksuu - HAISEE! - kamalalta - niin sen kyllä tietää! Syy siihen voi olla joku seuraavista:
  1. Ämpäri on falskannut. 
  2. Bokashinestettä ei ole poistettu.
  3. Liian vähän bokashirouhetta.
  4. Biojäte valmiiksi pilaantunutta.
Kaikissa tapauksissa: tarkista, että ämpäri on ilmatiivis, tyhjennä bokashineste, lisää bokashirouhetta.

Koko fermentoitumisprosessi on kiinni siitä, että siellä ämpärissä on tarpeeksi oikeanlaisia mikrobeja. Eli - älä nuukaile rouheen kanssa! Pilaantuneessa ruuassa on menossa jo melkoiset mikrobi-bileet. Ne tosin ovat ihan vääränlaiset ajatellen meidän haluamaamme fermentoitumista. Siksi täytyy pitää huoli, että bokashiämpärin mikrobi-bileisiin ei tule liikaa kuokkavieraita kerralla, ja jos tulee, niin 'omaa porukkaa' pitää kutsua sitten lisää paikalle, vähän niinkuin järjestysmiehiksi, joka takaa sen, että homma sujuu niinkuin on suunniteltu.

Onnistuessaan ämpärin bokashi-bileet eivät tuota hajuhaittoja naapurustoon. Pienellä huolellisuudella ja peräänkatsomisella juhlat onnistuvat mainiosti - ja kaikilla on hyvä mieli.

Hana, josta virtasi ennen viini, nyt mehu...

Vielä:

  • Tässä sen nyt huomaa, että hanallinen bokashiämpäri on paras! Nesteen tyhjennys on huoletonta, ei tarvitse olla huolissaan biojätteen kosteudesta jne.
  • Jotkut tuntuvat sekoittavan bokashikielessä bokashimehun ja emman. Selvyyden vuoksi: Emma eli EM-A on sitä liuosta, jossa on on fermentointiprosessin mahdollistavia mikrobeja, samoja, joita on myös bokashirouheessa. EM-A:lla voi vahvistaa maaperää ja sitä voi suihkuttaa kasvien lehtiin, sitä voi käyttää siivouksessa... Jotkut ovat käyttäneet bokashimehuakin siivouksessa - ja varmaan se toimiikin joissain kohteissa pinttyneen lian poistamisessa mm. happamuutensa ansiosta... mutta EMMA on parempi kumminkin siihen hommaan... mun mielestä.
  • Tässä vielä pieni videotallenne bokashimehun tiristämisestä:


Tämän postauksen lähteinä on käytetty omien kokemusten lisäksi:
  • Adam Footer: BOKASHI COMPOSTING, from Scraps to Soil in Weeks
  • Kompostointi Bokashi Suomi -Facebook-ryhmä
  • ...tekstiä parannetaan ajan kuluessa... vinkit ja korjaukset otetaan kiitollisena vastaan...
Muut bokashi-kompostointia sivuavat tai käsittelevät jutut löydät täältä.

Kommentit