Bokashi koulussa

Tässä on, kuulkaa opettajat, teille ilmainen vinkki. Todella havainnollinen ja käytännöllinen (monialainen) oppimiskokonaisuus, jossa yhdistyy kaikki.

Tai ok. Rajataan vähän.

Oppimisprojektin tavoitteet (ikäryhmään suhteutettuna):
  • Ymmärtää biojätteen kierrättämisen tärkeys
  • Ymmärtää ja nähdä biojätteen kiertokulku käytännössä
  • Ymmärtää, että maaperä on sanamukaisesti täynnä elämää
  • Ymmärtää mikrobien toiminnan voima ja merkitys
  • Ymmärtää omat vaikutusmahdollisuudet pienissä teoissa
  • Ymmärtää että jäte ei ole vain jätettä, vaan hyödyke...


Mitä tehdään?
  • Hankitaan bokashiämpäri. Sen voi tehdä itse kierrätystarvikkeista.
  • Oppilaat keräävät kaiken tuottamansa biojätteen (eväiden kuoret, ruuan tähteet) luokan yhteiseen bokashiämpäriin (pilkkovat sen ensin pieneksi ja lisäävät bokashirouhetta joka päivä!)
  • Ämpäriä voidaan säilyttää luokassa tai koulun eteisessä, siivouskomerossa tms.
  • Kun ämpäri on täynnä, sen annetaan fermentoitua kaksi viikkoa. 1-2 päivän välein tyhjennetään valuma-astia ja havainnoidaan bokashinesteen väriä, laatua, hajua. Bokashinestettä voidaan käyttää lannoitteena esim. koulun pihan viljelmissä.
  • Kahden viikon hapattamisen jälkeen bokashiämpäri avataan. Havaitaan voimakas hapan haju (avaus voidaan tehdä ulkona) ja se, että kaikki jätteet näyttävät samalta kuin ämpäriin laitettaessa. Mädäntymistä ei ole tapahtunut. 
  • Bokashi sekoitetaan multaan. Multatehdas voi olla jossain teknisessä tilassa, jossa tilanteen kehittymistä voidaan käydä havainnoimassa muutaman päivän välein.
  • Noin kahden viikon kuluttua havaitaan, että lähes kaikki biojäte on 'kadonnut' eli maatunut mullaksi.
  • Multaa voidaan käyttää hyödyksi omissa viljelyksissä.
  • Lisäksi muita pohdinta-, keskustelu- ja tiedonetsintätehtäviä luokan ikävaiheen mukaan. Tässä luotan opettajien hyvään ammattitaitoon (kaikkea ei tarvitse vääntää rautalangasta). Pohjustukseksi voi lukea vaikka: Miksi bokashi tai muita bokashin teoriaa käsitteleviä tekstejä (kts. BOKASHI -sivu)

Mitä tarvitaan?

  • Bokashiämpäri. Suhteellisen helppoa tehdä itse, jonkin verran vaivaa, pienet kulut. Katso ohjeet tästä blogista (DIY hapattiämpäri)
  • Bokashirouhe. Tilataan verkkokaupasta tai käydään ostamassa joltain jälleenmyyjältä. Lista myyjistä löytyy mm. Aloittajan oppaasta.
  • Multaa ja iso saavi. 
  • Huumoria ja uteliaisuutta.



Tässä blogissa on ohjeet miten bokashin kanssa toimitaan. Opettajan on ehkä hyvä kokeilla ensin kotona :) – jos ei ihan vaan lukemalla usko, että tämä toimii oikeasti. Olen tähän mennessä saanut muutaman open innostumaan asteelle 'tuota voisi kokeille joskus luokassa' – mutta ottaako kukaan haastetta vastaan?

Kokeilitteko?

Oletko tehnyt bokashia oppilaiden kanssa? Ota yhteyttä ja kerro kokemuksistasi! Tehdään yhdessä blogijuttu tästä!


T. Pia P

takalaiska@gmail.com


Kommentit