Bokashista puhuen...

Jippii.

Olen aina niin ilahtunut kun pääsen puhumaan ja pohdiskelemaan ihmisten kanssa näitä bokashiasioita.  Monelle on helpompi aloittaa kokeilu, kun on ensin kuullut ihan livenä kuinka homma toimii ja vastauksia omiin kysymyksiin.

Materiaaliahan minulla tässä olisi blogillisen verran, mutta tiivistettynä sain jaettua tällaisen kokonaisuuden kuulijoille (tämä materiaali elää ja muuntuu ajan myötä, tässä aina viimeisin versio).
Dioista löytyy linkkejä tämän blogin kirjoituksiin, jossa aihetta käsitellään hieman perusteellisemmin.Kuten aina tällaisissa tilaisuuksissa - itsekin oppii.

Tässä muistiinpanoni 26.4.2016 pidetyn luennon jäljiltä:

Paljon tuli hyviä kysymyksiä. Multatehtaani multaa nuuskittiin ja hypisteltiin. Ämpäreitä ihmeteltiin. Käytännön kikkoja kertailtiin.

JAPA ry:n väki oli tiedustellut Jyväskylän kaupunkirakennepalveluilta (?) bokashin maahan kaivamisesta. Sieltä oli tullut sellainen vastaus, että ei. 

Hö? Tarkemmin ajatellen vastaus on tietenkin ei. Syynä ettei haittaeläimet (lue: rotat ym.) lisäänny. Eihän kukaan sellaista halua. Eli jos koira kiinnostuu bokashista, niin sehän on merkki siitä, että se ei ole niin hapanta etteikö se kiinnostaisi muitakin eläimiä. On siis järkevää maaduttaa bokashi astioissa siihen asti kunnes tunnistettavia 'biojätepartikkeleita' ei ole enää havaittavissa. Aina. (Lopetin lainsuojattoman elämän samantien...)...tai sitten suojaan kaivaukset kunnon verkoilla...

Sain myös toiveen ottaa selvää ja kirjoittaa ulkohuussista ja bokashista... tai EM-tuotteiden käytöstä ja vaikutuksista siellä. Kiinnostava aihe! Heti kun pääsen mökkeilyvaiheeseen alan testailla eri vaihtoehtoja - sillä pahanhajuinen huussi on kauheinta! Löysin vasta Viidakkotohtorilta Bio Bokashi KK - kompostikäymälärouheen, jota aion testailla... 

Ja sitten lopuksi eräs mies tuli kertomaan, kuinka häntä oikein sydämestä otti kun näki minun videolla kaatelevan bokashimehua viemäristä alas! Hyvää ainetta ihan hukkaan! No ei nyt hukkaankaan, kun hoitaahan se viemäreitä... mutta joo, parannan tapani ja jatkossa vapautan taas mikrobit takaisin luontoon. Olenhan aito bokashityttö!

Kiitos kuulijoilla ja kiitos mukavasta palautteesta!
Puhutaas taas toistekin bokashista!

(Luentotilaukset osoitteesta: takalaiska@gmail.com  :)

EDIT 4.4.2017:

Siirretty tekstin alusta tänne loppuun muistiin alkuperäinen aloitus:

Olipa kivaa kun olin, kohtalon oikusta, päässyt oikein yleisölle puhumaan yhdestä lempiaiheestani.
JAPA ry. yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa oli järjestänyt bokashikurssin Jyväskylän kaupungin kirjastolle. Paikalle saapui yli kolmekymmentä kiinnostunutta - ja valehtelematta: väkeä oli vauvasta vaariin... tai ainakin mummoon...
JAPA ry:n facebook-sivulta
Kun alkuperäinen puhuja Marina oli estynyt, pääsi siis innokas harrastaja ääneen.

Kommentit