Bokashin historiaa, IM ja EM

Mitenkähän tämä tämmöinen bokashi on oikein keksitty?

Tämmöistä mietin. Bokashin historiasta on yksi kokonainen luku Adam Footerin jo aiemmin mainitussa kirjassa (Bokashi Composting). Ja se olikin varsin kiinnostava... Sen lisäksi piti kollata vähän tätä nettiäkin, jotta koko kuva selkeni. Kas, tässä se mitä sain kokoon:

Voodoo-kompostointia?

Bokashi on niin omituinen tai taianomainen kompostointimenetelmä, että sitä on kutsuttu myös kompostoinnin voodoo-menetelmäksi. Mutta jos menemme etymologisille alkulähteille niin kyse on muusta. Japanin sana 'bokashi' (ぼかし) tarkoittaa 'fermentoitua orgaanista ainesta'. Siis perusselityksen mukaan. Se on myös käännetty toisinkin (onkohan kyseessä kirjoitusasun ero tms. osaakohan joku japanintuntija kertoa?): 'peittää suoran vaikutuksen' (obscuring the direct effectiveness), 'porrastus' (gradation), 'varjostuksen poisto' (shading off). Sepä kaikki kuulostaakin kryptiseltä... tai ehkä ei sittenkään? Bokashi printing on myös oma käsitteensä... ehkäpä osa merkityksistä liittyykin siihen?

Perinteitä pelloilta

Bokashia on siis tehty jo kauan ennen nykypäivän keittökompostiämpäreitä. Aasian maanviljelijät olivat jo ammoin tympääntyneet siihen, että rottia ja kärpäsiä vilisi tunkioilla. Tämän estääkseen he hapattivat jätettä jonkin aikaa, ennen kuin kaivoivat sen maahan. Tuhoeläimiä ei enää kiinnostanut happamat jätteet. Samaan kauppaan huomattiin, että käyttöön tuli myös ravinteikasta kompostia. Kaksi kärpästä siis yhdellä iskulla - eikä kumpikaan niistä kompostikasassa! Bonuksena koko maatumishomma myös nopeutui...

Japanese farmers. Kuva: Ecokarma
Eli, jotenkin bokashi onkin enemmän kuin mitä alunperin haettiin ja piilossa sen sisällä ehtii tapahtua vaikka mitä.

Tämä Koreassa ja muuallakin Aasiassa käytössä olut perinnetapa liittyy siis läheisesti bokashiin. Myös siinä tietentahtoen käynnistettiin hapatusprosessi, joka pyrittiin toteuttamaan melko hapettomassa tilassa. 

Ensin oli IM

Se mikä yhdistää nuo varhaiset toimintatavat nykypäivän bokashiin on tietysti tietty mikrobikanta. Silloin käytettiin siis kotoperäisiä mikrobeja (indigenous microorganisms, IM (tai IMO)), jotka viljeltiin keitetyssä riisissä tai maidossa. Siis samaan tapaan kuin nykyisetkin harrastajat itsetehtyjä mikrobikantojaan bokashia varten valmistavat.

Näissä itsetehdyissä 'villeissä' paikallisissa mikrobikannoissa on paljon samoja organismeja kuin nykyisessä valmiissa EM (Effective Microorganisms) tuotteissa.

Mutta miksi sitten vaahdotaan tuosta EMstä?? Eiks tää IM:kin ole jo ihan riittävän hyvä juttu?

Dr Teruo Higa - keksijä

Bokashikompostoinnin keksijäksi nimetään Teruo Higa, jonka tutkimusten tuloksiin EM-tuotteet kuuluvat. Tarina menee lyhyesti kerrottuna jotakuinkin näin:

Professori Teruo Higa (kuva: eminfo.nl)


Higa syntyi vuonna 1941, Okinawassa Japanissa, on siis isäni ikätoveri ja täyttää tänä vuonna 75v. Onnittelut hänelle! (Ja isälle myös!)

Nuorena poikana Teruo oli maatilalla töissä ja joutui siellä kompostihommiin. Hän inhosi sitä. Mutta hänen sydämeensä oli syttynyt intohimo viljelyyn ja ruuan kasvattamiseen. Higa luki valtavasti jo lapsena ja oli tullut siihen tulokseen, että kunnollisella maanviljelyksellä voitaisiin ratkaista suuri osa maailman ongelmista. Hän hakeutui yliopistoon, paikalliseen maataloustieteelliseen (tai mikä se siellä onkaan), valmistui agronomiksi(?) ja jatkoi vielä tohtoriopinnotkin. Professuurin hän sai 1982.

Aluksi Higa keskittyi mandariinien viljelyn tutkimukseen. Tutkimukset sisälsivät paljon kemiallisten lannoitteiden käyttöä - ja niihin Higa luotti siinä vaiheessa täysin ilman epäilyksiä. Työ vaati kuitenkin jatkuvaa oleskelua viljelyksillä ja Higa sai lannoitteista terveysongelmia. Ne johtivat hänet pohtimaan, että olisiko mitään muuta tapaa hoitaa tehokas lannoitus, jolla taataan hyvä sato.

Eräänä päivänä Teruo sitten tuli siihen johtopäätökseen, että maatalous on tullut tiensä päähän kemiallisten lannoitteiden kanssa. Hän päätti, että hän löytäisi sen paremman tavan tutkimalla kasvuun vaikuttavia mikro-orgasmeja.  Higa oli tietoinen muustakin käynnissä olevasta aiheeseen liittyvästä tutkimuksesta, mutta päätti silti aloittaa oman tutkimusprojektinsa. Alkoi etsintä, jonka kohteena olivat mikro-orgasmit, jotka vaikuttavat universaalisti kasvien kasvuun.

Sattuma korjaa satoaan

Jälleen, eräänä päivänä, tutkimusten kuluessa, Higa teki yllättävän havainnon. Hän oli viskannut erään testi-erän mikrobiliemiään johonkin siihen laboratorion nurkalle maahan. Jonkin ajan kuluttua hän huomasi, että ruoho oli tuossa yhdessä kohdassa paljon vihreämpää ja voimallisempaa kuin ympäristössä. Tämä havainto oli alkusysäys siihen tulokseen, että eivät vain tietyt mikroorgasmit vaan juuri tietyt mikro-orgasmit yhdessä ovat hyväksi kasvulle.

Eihän tiedemies tällaista heti uskonut, koska se tuntui uskomattomalta ja soti yleisiä käsityksiä vastaan. Higa käytti kuitenkin sattumalta syntynyttä havaintoaan tutkimuksensa ponnahduslautana. Hän keräsi ja yhdisteli erilaisia mikrobeja eri puolilta maailmaa saadakseen aikaan parhaan mahdollisen yhdistelmän. 1970 luvun lopussa hienosäätö oli tehty ja EM1 oli vamis.

EM1 täytti asetetut tavoitteet: sillä pystyttiin korvaamaan kemialliset lannoitteet. Sadot paranivat laadullisesti ja määrällisesti ilman kemiallista lannoitusta.

EM lyhyesti

EM - effective microorganisms tai 'elävät mikrobit', kuten Viherpihan (4/2016) jutussa oli näppärästi (muttei kovin täsmällisesti) suomennettu. Se mitä Footer kertoo EM1:stä on hämmästyttävää, suora lainaus (noo, mun suomennoksena jälleen... siis jotakuinkin suora lainaus...):
"EM1 on optimaalinen sekoitus joka sisältää pääasiassa maitohappobakteereita, hiivoja, ja fotosynteesibakteereita jotka työskentelevät yhdessä ryhmänä, luoden systeemin joka perustuu keskinäiseen tukeen. Seoksen 'jäsenet' syövät toistensa toiminnan tuottamaa jätettä ja samanaikaisesti yhdistävät hyvää tekeviä oheistuotteita, kuten entsyymejä, antioksidantteja ja vitamiineja - joita muut mikrobit voivat käyttää. EM1 voi dominoida muita luonnossa eläviä mikrobeja ja sillä on (nyt tulee hyvä kohta!) kyky uudelleen kouluttaa ja hävittää (outcompete) haitallisia patogeenisia (=sairautta aiheuttavia) bakteereita ja siten vähentää hajuja ja tauteja."
The secret of EM formula is co-operation.



No, loppu onkin - edelleen historiaa. EM1 tuli myyntiin vuonna 1982 ja nyt sitä käytetään yli 120 maassa. Eli EM on todellakin jos ei universaalisti, niin ainakin globaalisti toimiva sekoitus.

Jossain vaiheessa luonnonmukaisen maatalouden virike ja EM1 kohtasivat ja siitä päästiin sitten muutaman mutkan kautta tähän meidän tuntemaamme bokashiin omassa keittiössä.

EM:n etu IM:n verrattuna on luotettavuus ja laatu. 

Laboratorio-olosuhteissa työstetty EM mikrobikanta on sitä mitä lupaa. Vaikka voihan toki keittiön kaapissa itsekasvatettu mikrobikantakin (IM) olla ihan soiva peli... mutta suattaapi tuo olla muutakin. Sikäli kun olen käsittänyt oikein - kotioloissa ei ainakaan fotosynteesibakteereja saa oikein millään konstilla kehkeytymään.

Nykyään markkinoilla on muitakin kuin vain alkuperäistä tohtori Teruo Higan kehittämää EM1 mikrobiseosta. Onko eri valmistajien välisissä tuotteissa suuria tai merkityksellisiä eroja. Suoraan sanottuna - en tiedä. Täytyy vähän tutkailla... ja kai jossain vaiheessa vielä polkasta oma IM-seoskin käyntiin ja testailla sitä.

'Tutki, kokeile kehitä' - Teruo Higallahan oli vähän sama ajatus kuin tuossa koululaisten tiedekilpailuissa... ja se ('pellepelottomuuden') henki elää vahvasti monissa aktiivisissa bokashaajissa. Aina voi kokeilla ja oppia uutta... ja olla iloinen siitä mitä tähän mennessä on keksitty. On tää hyvä juttu.

Viherpiha 4/2016

Yhteenvetona:

Perinteet, uteliaisuus ja sattuma - ja usko parempaan huomiseen - niistä syntyi bokashikompostointi!

Lähteitä:

  • Adam Footer: Bokashi Composting, The History of Bokashi
  • Stories and Philosophies of Prof. Teruo Higa: Vol 1
  • http://biobokashi.com/home/bokashi-history/
  • http://www.agnet.org/library.php?func=view&id=20110801133429
  • http://www.ecokarma.net/composting/bokashi-composting/
  • http://businessdiary.com.ph/633/how-to-make-imo-indigenous-microorganisms/
  • http://www.planetnatural.com/composter-connection/indoor-composting/bokashi-composting/

Kommentit