Voi ihme: Bokashi ja EM-teknologia

Voiko olla kiinnostavampaa!


Viime kesänä löysin ihmeellisen - mutta helpon ja järkevän tavan tehdä keittiöjätteestäni multaa. Nopeasti, vain kuukaudessa nopeimmillaan! Bokashi-kompostointi! Siinä se! Ensin keittiön biojäte fermentoidaan eli käytetään eli itseasiassa hapatetaan ja annetaan sitten työstyä vanhan mullan kanssa ravinteikkaaksi mullaksi. Sen mahdollistaa salaperäinen EM - eli tehokas mikrobicocktaili, joka saa homman toimimaan.Down to earth

Olen ollut ihan innoissani pelkästään tästä. Bokashi on helppo tapa elää maanläheisemmin - sanan varsinaisessa merkityksessä! Täällä meillä on värkätty itse hapattiämpärit ja luovuttu perinteisestä biojäteastiasta kokonaan. Osa innostuksesta, siis suuri osa innostuksesta on peräisin Facebookin 'Kompostointi Bokashi Suomi' -ryhmästä. Sielläpä kokoontuvat 'happaman hauskat' bokashaajat - ja aina siellä oppii uutta! Ja välillä ihan vedet silmissä saa nauraa!

Nyt on porukassa ruvettu kirjoittamaan opasta bokashin aloittelijoille. Päällä on hyvä draivi. Joku lohkaisikin, että jos jollain yrityksellä olisi tällainen meno päällä, niin sillä menisi lujaa! Tämä on sosiaalista mediaa parhaimmillaan. Toisilleen ihan ventovieraat ihmiset, kiinnostuksen kohteen kautta yhteen liittyneet, tekevät yhdessä. Minä  NIIN uskon yhdessä tekemiseen, ja siksi kai alkuperäinen 'bokashi-filosofia' minuun iskeekin.

Tästä pääset oppaaseen

Olen ollut ihan oppaan kirjoittamisen lumoissa. Sitä oppii niin paljon kun kirjoittaa. Joutuu miettimään, että onko tää ihan näin ja mitä tää oikein tarkoittaa...  ja sitten myöhemmin palata kirjoitelman pariin ja huomata, että joku toinen on osannut muokata mun tekstiä paljon sulavammaksi ja selkeämmäksi. Tiimityötä! Jakamisen kulttuuria!

Tämän kirjoittamis- ja tiedonhakuprosessin kautta koko bokashi on avautunut minulle ihan uudella tavalla. Olen kolunnut nettiavaruutta päästäkseni maan pinnalle ja hiukan sen allekin.

Tilkkutäkkitekniikka

Kun hiukan kaivelee, niin kyllähän sitä kaikenlaista tietoa löytyy. Kun ei ole mitään syvällisempää koulutusta eikä käsitystä maaperän biologiasta ja ekologiasta, on ollut sekä huippu kiinnostavaa ja huippu vaikeaa edetä. On tutkimuksia, joiden termistö ylittää käsityskykyni. On toisia, jotka tuntuvat jo heti ihan heppoisilta. On mututekstejä, on asiatekstejä kummallisilla foorumeilla. On helppoheikkejä, hihhuleita, tutkijoita, kiinnostuneita. Minä kuulun vissiin noihin viimeisiin.

Koska mitään selkeää lähdekarttaa ei ole, olen joutunut kasvattamaan ymmärrystäni tästä asiasta tilkkutäkkitekniikalla. Pala sieltä, toinen täältä ja sitten on pitänyt harsia ne yhteen. Nyt on jo jonkinlainen peitto koossa... vaikka joitain paloja puuttuukin... ja jokin on voinut mennä ihan nurinpäin... Mutta tässäpä täkkini:

EM-teknologia

EM eli Effective Micro-organisms on siis kokoelma tiettyjä tehokkaita mikrobeja, joiden vaikutuksesta mikä tahansa biomassa fermentoituu hapettomassa tilassa. Tätä fermentoitunutta bio-ainetta kutsutaan siis Bokashiksi. Ja Bokashin erikoisominaisuutena on, että päästessään kosketuksiin mullan ja siinä olevien bakteerien etc. kanssa - se muuttuu mullaksi. Ja vieläpä todella hyväksi, hyvis-mikrobeja ja ravinteita sisältäväksi mullaksi.

EM-kombinaation perustana ovat tietyt (1) maitohappobakteerit (me kaikki tiedetään maitohappokäyminen ja hapatus, ja niin valmistettujen elintarvikkeiden terveysvaikutukset), (2) jotkut hiivat  ja kolmantena (3) eräät fototrooppiset / fotosynteettiset bakteerit, joista en ollut kyllä ennen tätä ikinä kuullutkaan. Nämä ovat siis käsittääkseni aivan normimikrobeja, mutta luonnossa yleensä epätavalliset yhdessä - ja kuitenkin erittäin toimiva yhdistelmä.
Nämä kolme muskettisoturia joukkoineen taistelevat tauteja-aiheuttavia mikrobeja vastaan - eli pistävät pahikset matalaksi, mutta samalla myös voimistavat hyviksiä. Tämän tieteellisempään en nyt pysty, mutta lue  lisää täältä.
EM technology™ is based on the idea of coexistence with native and originally-dominant microorganisms, not exclusion of them.
Mutta pelkän mullan tuottaminen ei ole EM-teknologian päätarkoitus. Se on vain yksi kiinnostava osa kokonaisuutta. Oikeastaan kyse on ollut maailmanparannuksesta. Juu, luit oikein. Maailmanparannusta lähinnä maaperän, ilmaston ja vesistöjen parannuksen kautta, jolloin ihmisten ympäristö, ravinto, terveys ja turvallisuus paranevat. Win-win situation, siis.

Maailmanparannus

EM-teknologiaa on nyt käytetty ja tutkittu yli 20 vuotta ja sen käyttökohteista ja toimivuudesta on kokemuksia hämmästyttävän monella saralla. EM research Organizationin kautta löytyy esimerkkejä teknologian käytöstä
  • maaperän puhdistuksessa ja elinvoimaistamisessa
  • vesistöjen puhdistuksessa ja elvyttämisessä
  • luonnonkatastrofien tuhojen korjauksessa; puhdistamaan vesistöjä, estämään infektioiden leviämistä, poistamaan hajuja (esim. Fukujima 2011, Haiti 2010, Indonesia 2006)
  • jätteenkäsittelyssä, biojätteen nopeassa ja hajuttomassa prosessoinnissa mullaksi 
  • maaperän tautien ja rikkakasvien torjunnassa
  • rakentamisessa mm. homeen torjunnassa 
  • kotitalouksissa mm. siivouksessa ja Bokashi-kompostoinnissa
  • ... Huh mikä lista! Ihan hengästyttää! 

Filosofiaa! Visio!

Kuva: EMRO
Teruo Higan (s.1941), EM-teknologian kehittäjän filosofiassa on tavoitteena luoda yhteiskunta, jossa vallitsee rauhaisa rinnakkaiselo ja yhteishyvä - niin ihmisten kesken, kuin ihmisten ja luonnon välillä. Higa mainitsee maailman monet ongelmat ja mullistukset ja toteaa, että kilpailuyhteiskunta ei edistä anteliaisuuden ja jakamisen kulttuurin kehitystä.

Ennen kuin uutta ihanteellista yhteiskuntaa päästään luomaan, on kuitenkin selvittävä nykyisistä suurista ihmiskunnan ongelmista - joita riittää, kuten tiedämme. Kaikille olisi taattava riittävästi ruokaa, turvallisuutta, terveellinen ympäristö, terveydenhoito, energia... Higan visio on, että EM-teknologia voisi olla yksi hyvä ratkasumalli - näihin kaikkiin.
The ideal form of agriculture, as stated by Dr. Higa, is to achieve not only food production but also to protect the environment, resources and human health while being economically successful. 

Miksei kaikki puhu tästä?

No ei mitään ihan pieniä visioita! Kun lukee Higan ajatuksia ja EMROn  (EM Research Organization) sivustoja, tulee hiukan epätodellinen olo. Voiko näin upea juttu olla totta? Jos on, niin miksi kaikki ei koko ajan puhu tästä? Kun katselin listaa EMRO:n kansainvälisistä yhteistyökumppaneista, niin kiinnitinpä huomiota siihen, että EM-teknologia on 'suurta' etenkin ns. kolmannessa maailmassa. Eikö siellä ei ole suurta kemianteollisuutta lobbaamassa omia lannoitteitaan yhtä voimallisesti kuin täällä??? Vai mistä se johtuu? Siitäkö, että EM-teknologia on halpaa? Jopa kotona voi käyttää muutamassa viikossa jotakuinkin tarvittavan mikrobikannan ja aloittaa oma maan, veden tai maailman parannuksensa.

Pidän Higan ajatusten kokonaisvaltaisuudesta. Vaikka maailma pelastetaan kenties yksi Bokashi-ämpärillinen kerrallaan, tuntuu hyvältä ajatella tekevänsä siinä pientä osaa suuremmasta kokonaisuudesta. Ja bokashi ainakin tuntuu toimivan!


Lainaukset EMRO:n sivuilta. http://emrojapan.com/


Kommentit