Porkkanan ja sipulin helppo yllätys - Äidin klassikko

Joskus aivan yksinkertaiset asiat ovat parhaita. Sanoinko joskus? Siis usein... oikeastaan melkein aina. Vai mitä? Ja tutut asiat ovat ihania! Sellaiset joista tietää miten ne toimii ja joiden kanssa ei tarvitse hermoilla. Vähän niinkuin siskon vierailu.

Raikas tuulenpyörähdys. Joka nurkassa alkoi tapahtua. Keittiön ärsyttävä kaaos selkeni äkkiä. Kynttilänvalolla siivotut nurkat alkoivat kestää päivänvaloa. Jääkaapista katosi sitä vaivannut kummallinen haju. Vessa ei enää näyttänyt rekkamiesten...
Tämä kaikki ihan vaan tuossa ohessa. Samalla syntyi smoothieita, salaatteja, kasvishöystöjä...

Voi luoja mikä määrä energiaa! Aivan ihanaa! Minä vaan paistattelen ja odotan seuraavaa kattausta.

Tilanne on käytettävä hyväksi. Sisko on 'new born kasvissyöjä'. Joten tervetuliaiskarjalanpaisti meni hiukan ohi hänen osaltaan (tosin siskon kaksivuotias tytär osasi kyllä arvostaa serkkujensa lailla 'kunnon liharuokaa'). Koska nyt on energinen kasvissyöjä talossa, niin tämä toipilas tilaa kaipaamiaan tuttuja ja yksinkertaisia kasvisherkkuja.
Porkkana ja sipuli - pyhä liitto


Listan ykkösenä on kaikista helpoin herkku, porkkana-sipulihöystö. Se, jos mikä, on äitimme klassikko. Siinä ei tarvitse nähdä kuin pilkkomisen vaiva - ja jos on kunnollinen veitsi, niin sekin on silkkaa nautintoa. Loppu hoituukin sitten melkein itsekseen muun ruuanlaiton ohessa.

Porkkana ja sipuli ovat sellainen pari, ettei paremmasta väliä. Hidas kypsennys tuo esiin sipulin ja porkkanan makeuden. Tämä höystö valmistuu hiljaisella tulella minkä tahansa ruuan 'saidariksi'. Ja ihanaksi väriterapia-annokseksi niin kaamos- kuin kesäajankin ruokapöytään.

Minusta muoto vaikuttaa makuun, ja niinpä tämä maistuu oikealta vain, jos porkkanat ovat kiekkoina ja sipulit soiroina. Tässä vaihtuu muodot päikseen. Pitkulaisesta tulee pyörylä. Ja toisinpäin. 

Porkkanasipulihöystö

Tarvitset
  • Porkkanaa 
  • Sipulia   
  • Voita tai ruokaöljyä paistamiseen
  • Suolaa mausteeksi
  • Jottai yrttii maun mukaan... pärjää kyllä ilmankin... mutta tuore tilli on tähän ihan loistavaa, jos sitä löytyy!
  • Paksupohjainen, laakea pannu tai kattila, kansi
  • Puuhaarukka ja terävä, tarpeeksi iso veitsi pilkkomiseen
Porkkanan ja sipulin suhde on n. fifti-siksti... oikeasti siten, että näyttää pannussa tasapainoiselta, oranssia ja valkoista samassa suhteessa. Tai sitten oman maun mukaan voi painottaa jompaa kumpaa ainesosaa.

Pilko vihannekset aika rouhealla kädellä. Tarkoitus ei ole tehdä mitään pikkupiperrystä.

Lisää pilkotut vihannekset kuumennetulle öljytylle pannulle (huom. ei liian kuumalle! Todella maltillisen lämpimälle...kolmoselle...). Sekoittele puuhaarukalla siinä muun ruuanlaiton ohessa. Pidä kansi päällä... tai ainakin minä teen useimmten niin... se hiukan nopeuttaa valmistumista

Höystö on valmista kun sipulit ovat raukeita ja saaneet kellertävän värin. Porkkanat saavat olla vielä hiukan naksuvia, mutta ovat ihan hyviä kokonaan pehmenneinäkin. Mausta suolalla ja tarjoile.

Mikäli äitiäni tunnen yhtään, niin hän kyllä heittää tähän vielä jotakin vihreätä mausteeksi. Minulla ei ole aavistustakaan mitä se on... timjamia ehkä? Eikun tillihän se oli. Äidin vanhoja ohjeita lainaten:
Porkkana-sipulihöystö: Ruoka kannattaa maustaa tuoreella tillillä. Mikä ihana tuoksu! Jos vaan tuoretta tilliä on saatavissa, sitä kannattaa käyttää tähän ruokaan. Lisäksi tilli on kaunista, maukasta ja terveellistä.

No hitsi. Ensi kerralla sitten. Mutta täydestä on mennyt ilmankin.Kommentit