Miehet ja bokashi

Miten saan mieheni kiinnostumaan bokashista? 

Ihan hyvin voisi olla että 'miten saan parisuhteeni toisen aikuisen käsittämään, että tämä on hyvä juttu, eikä mitään (edes kovin pahaa :) hippeilyä?' Bokashi-kompostointimenetelmä on sukupuolineutraalia toimintaa. Sitä ei tehdä sukupuolielimillä. Tehdään se nyt selväksi heti kärkeen. Sitä voi siis tehdä kuka tahansa! Mutta silti: 'Miten saan mieheni osallistumaan tähän bokashi-hommaan?' Tällaisiakin sitä kuulkaa välillä pohditaan selkeästi nais-enemmistöisessä kompostointi Bokashi -ryhmässä.

Otsikossa ja pohdinnoissa sanan 'miehet' tilalla voisi olla 'epäluuloiset'. Otsikointi oli siis selkeästi törkeää ja seksististä provosointia minun puoleltani. Mutta kuulkaa, näin tää vaan menee. Turha valittaa. Monen naisen elämässä on ainakin yksi epäluuloinen ja useimmiten se on se mies... tai joku muu, joka toimii kuin mies. Eli asiaan:

Miten taltutetaan talon epäluuloinen? 

Epäluuloisella on yleensä järkiperusteita olla epäluuloinen. Siis kukaanhan ei ole turhaan epäluuloinen. Epäluuloisuus on tervettä. Se on pitänyt ihmiskuntaa hengissä myriardeja vuosia, jos toki innokas heittäytyminen on vienyt samaista ihmiskuntaa eteenpäin... Molempia siis tarvitaan.

Koska kuulun itse siihen innokkaiden heittäytyjien jengiin, olen saanut elämäni varrella hiukan kokemusta siitä, kuinka uusi asia kannattaa esittää epäluuloiselle. Esittelen tässä neljä perusmallia. Saa käyttää ja muokata omaan tilanteeseen sopivaksi.
  1. "Ai tämä vai?" -metodi
    (tunnetila: hämmästys)
    #teinsenjo / oops, I did it again

    Aloitat uuden asian toteuttamisen sen kummemmin asiaa esittelemättä. Kun epäluuloinen sitten huomaa bokashiämpärit tai multatehtaan, voi todeta että tässähän nämä ovat oleet jo kuukauden, ja onpa muuten soiva peli!
  2. "Kuulostaapa järkevältä" -metodi
    (tunnetila: pohdinta)
    hidas lähestyminen / slow approach

    Aloitat keskustelun jonkun lehtijutun tms. pohjalta ja uusi kokeiltava asia tulee 'yllättäen' mieleesi. Pohdiskelet ääneen epäluuloisen kuullen aihetta, tasavertaisesti etuja ja haittoja punniten. Asia saattaisi olla kokeilemisen arvoinen... jos jatkat tätä tarpeeksi pitkään, epäluuloinen luulee keksineensä koko idean.
  3. "Nyt kokeillaan tätä" -metodi
    (tunnetila: reippaus)
    #viidenminuutinhomma / yes we can!

    Pomppaat pystyyn kesken aamiaisen ja haet pari ämpäriä. 'Nyt kuule kokeillaan tämmöstä hommaa, ei mee kauan eikä maksa paljon.' Shokkiefekti saa epäluuloisen osallistumaan... (Ja jos saat lisättyä mukaan lupauksen yhteisestä viininjuonnista asian takia, niin se yleensä kasvattaa onnistumisprosenttia. Kts. DIY hapattiämpäri)
  4. "Mitenkähän tän sais toimimaan" -metodi
    (tunnetila: avuttomuus tekniikan edessä)
    #bambisilmät / save me, mcgyver!
    Vetoaminen epäluuloisen ilmeiseen tekniseen taitavuuteen. Tavallisen ämpärin ja hanan yhdistelmä on vaativa ja tarkka projekti, josta ei ihan kukatahansa selviä. Onneksi on pelastaja olemassa! Tässä metodissa voi sitten antaa jatkuvasti hyvää palautetta toimivista teknisistä ratkaisuista - ja epäluuloinen on messissä. (Kiitos tämän metodin esiinnostamisesta Seija ja Marja!)

Pavlovin koirakoe rules

Yksi juttu, mikä usein liittyy epäluuloisuuteen on hiukan hankala.Se on epäluuloisten äärimmäisen herkkä hajuaisti. Se haistaa sanat ja sana 'komposti' on erittäin pahanhajuinen epäluuloisen mielestä. Tätä sanan ja hajuaistimuksen välistä sidettä on vaikea muuttaa. Usein ei auta muu kuin usein toistuva, positiivinen kokemus. Ja uutta kokemustahan epäluuloinen koittaa välttää. Siksi suosittelen lämpimästi viattomassa tarkoituksessa tehtyä viekastelua (esim. kohta 1 yläpuolella). 

Perustele lyhyesti

Perustelut uudelle toiminnalle esitellään siinä muodossa, että perheessä elävän epäluuloisen on ne helppo vastaanottaa ja sisäistää. Toiset tarvitsevat pieniä tietoiskuja harvakseltaan, toisille pitää antaa käteen tieteellistä tutkimusta. Useimmiten epäluuloiset etsivät käytännön perusteluja uuden asian mielekkyydelle. Iskulauseita kannattaa kokeilla :
  • Vähemmän työtä. 
  • Nopeampi lopputulos.
  • Parempi maaperä.

Voi myös mennä sinne missä aita on matalin, eli automainosten maailmaan.
  • Suunniteltu ihmisille, jotka haluavat löytää yhä enemmän.
  • Yksilöllinen ulkonäkö, tyylikäs ja viimeistelty sisustus, erinomainen käyttömukavuus, huippuvarustelu vakiona kaikissa malleissa.
  • Koirat haukkuu, bokashi pelittää.
  • Das Bokashi.

Alku on aina kaikissa projekteissa se helpoin juttu. Innostuminen kantaa ainakin hetken. Mutta bokashi on kuitenkin pitkäjänteistä ja tulostavoitteista toimintaa, joten homma pitää muuttaa rutiiniksi mahdollisimman nopeasti.

Ei liikaa informaatiota!

Rutiinin pitää olla helppo, ohjeiden selkeät. Alkuvaiheessa voidaan käyttää ohjaavia lappuja ja kylttejä. Samoin, jos perheen 'liehuva liekinvarsi' jostain syystä poistuu kotoaan pidemmäksi aikaa ja epäluuloinen jää kotimieheksi - tai jos taloon tulee sukulaisia, samat ohjeet tepsivät heihinkin.

  1. PILKO PIENEKSI!
    Biojäteastian kannessa muistutuksena. Piirrä viereen iso veitsi vahvistamaan viestiä.
    Sanallisesti voidaan sanoa: 'Meillä pilkotaan kaikki biojäte pieneksi ennen kuin se tuikataan tuohon kippoon.'
  2. TIIVISTÄ KUNNOLLA!
    Bokashiastian kanteen. Pienemmällä voi olla lisämuistutus:
    Avaa vain 1 krt/pvä. Lisää rouhetta 1 rkl. Sulje kansi mahd. tiiviisti.
    Sanallisena ohjeena: 'Tänne mahtuu paljon enemmän ja prosessi toimii paremmin kun tiivistetään tää biojäte aina hyvin. Ja ai niin, tätä bokashirouhetta pitää laittaa vähän joka kerta.'
  3. TYHJENNÄ NESTE!
    Bokashiastian hanan yläpuolelle. Piirrä nuoli osoittamaan hanaa.
    Sanallisena ohjeena: 'Me lirutetaan tää liika neste pois täältä, ettei tuu hajuja, eikä prosessi mene pilalle.'
Enempää ohjeita ei kannata antaa. Tässäkin oikeastaan vain ensimmäinen kohta on välttämätön. Muuthan voi itse hoitaa tässä elämän pyörittämisen ohessa. Ei oo iso homma. Loppuosa prosessista saa ollakin hieman hämärän peitossa epäluuloiselle. Kyllä se aukenee niinkuin elämän salaisuudet yleensäkin. Pikkuhiljaa. Tai yhtäkkisenä kirkastuksena. Kukin tyylillään.

Pilko pieneksi!?
'Onhan se jo kahdessa osassa'
vastasi kätevä mies motkotukseeni.

Ja nyt miesten ylistykseen.

Bokashi-ryhmän mies-keskustelussa kävi ilmi, että meillä on niin mukavat miehet. Kuten eräs bokashi-ystäväni muotoili: 'Mieheni tykkää kun olen iloinen - ja bokashi tekee minut iloiseksi! (Kaikki miehet tykää iloisista naisista ja hyvästä ruuasta. No, ainakin aika moni tykkää!)'

Eli niin on helppoa tehdä mies onnelliseksi! Ja siis ihania miehiä tuntuu tässä maailmassa olevan. Hieman hämmästyneenä vaimon hössötyksestä he seurailevat tätä tämänkertaista innostuksen aihetta. Mutta antaa ajan kulua. Ihmetouhusta tulee jollain aikavälillä ihan tavallista.

Mies ja bokashi tarvitsevat vain aikaa löytääkseen toisensa. Ja hiukan bokashirouheen tavoin toimivaa rakastavaa opastusta.








Kommentit

  1. Tämä kirjoitus jatkoi 'mies'-keskustelua mainitussa Bokashi-ryhmässä FB:n puolella. Pakko tuoda tähän pätkä yhteisössä elävää viisautta:

    S (nainen): Miehet ovat elämäänsä tyytyväisiä, kun saavat riittävästi kiitosta ja tuntevat itsensä tärkeäksi osaseksi kodin jutuissa, joten muistakaahan sitä kiitosta jakaa, se tuottaa 'satoa' huomattavasti enemmän kuin motkotus siitä mikä on mennyt väärin.

    ...

    A (mies): S on oivaltanut erittäin tärkeän asian. Kissa ei elä kiitoksella, mutta mies hyvinkin. Menee kuin Duracell-pupu ja etsii kohteita, mitä voisi tehdä. S:lle 10 pistettä ja joku kaunis merkki päälle.

    S: Sitä oppii monenmoista kun vanhaksi elää...

    M (nainen): Ei ainoastaan mies...

    Näillä mennään!

    VastaaPoista
  2. Heh, niin totta joka sana. Käytin keväällä mallia 2, mutta rahat olivat vähänä silloin, joten siirryin malliin 1 vasta tänään. Postipaketti on pöydällä. Malli 3 jätetään väliin, koska se saa toisen takajaloilleen ja toinen ei iän myötä enää jaksa. Pian pitää lähteä töihin, mutta huomenna otan käyttöön mallin 4, ja homma on hoidossa! (Paitsi että tulen ikuisesti olemaan se, joka pilkkoo kaiken; tämä sanottuna 30 vuoden kokemuksella ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. <3 Pilkkominen on kuule pieni hinta... ja jos ei ole kiire, niin homma menee ihan putkeen isommillakin palasilla...

      Poista
  3. Minä tein bokashi astiat vanhoista 30 ltr kotiviiniastioista, joihin asensin hanan ja välipohjan. Pelittää hyvin, kun on riittävän kokoinen. Ainut ongelma on, että noita rouheita ja nesteitä pitää saada Hankkijalta ja Kodin Terrasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Joka niemeen, notkoon ja saarelmaan - ja isoihin ketjuihin myös pitäisi näitä värkkejä saada... Muuten, miten teit välipohjan??

      Poista
  4. Onhan sekin erittäin iso & tärkeä pointti, että Bokashi-idea on MIEHEN keksimä ja kehittämä! :O Voiko parempaa perustelua touhun järkevyydestä miehelle olla? :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Mitä ajattelit tästä?