Oma maa... mansikkatorni!

Tavoite oli tämä:

Yhdistää unelma kukkatornista, mansikoista ja bokashimullasta.

Aloitin unelmoimalla ja pohdiskelemalla. Huolellisen ja pitkällisen ajattelutyön jälkeen tein sitten kuitenkin monta erhettä ja monesti toisin kuin olin alunperin ajatellut. Siis näinkin pienessä projektissa! Tämäkin oli siis vaatimattomuudessaankin ihan vaan ajattelun käytännöllistä kehittämisä...

Tornin materiaali tuotti päänvaivaa. Olin jo vakavasti harkinnut muovitynnyrin ostoa... mutta mitä vielä! Ajatus sellaisen ostamisesta ja rei'ittämisestä tuntui ihan pöhköltä. Siksi kai toteutusvaiheeseen pääseminen kestikin. Onneksi Foodpunkin blogin perunapömpeli avasi simäni: Minullahan on materiaalia ihan omasta takaa! Projekti etenikin sitten hetkessä... Nyt seurataan jännityksellä selviävätkö mansikkaiseni hengissä ja jaksavatko tuottaa hedelmää...

Tässä toiminta ja erheet vaihe vaiheelta:

Tarvikkeet:

 • 80 cm korkeaa aitaverkkoa n. 160 cm
 • n. 3,5 m maisemointikangasta (leveys 1,05)
 • n. 1,5 m kasteluletkua
 • suppilo
 • bokashimultaa, pari kukkapurkkia
 • karkulaismansikoita, jotka kävin kaivelemassa pensasaidan alta

Vaiheet


1. Kiepautetaan verkosta lieriö. Verkko löytyi tontin takanurkasta. Joskus on iloa kesken jääneistä ts. huonosti viimeistellyistä projekteista. Lieriön halkaisijaksi tuli noin 50 senttiä.
2. Ommellaan maisemointikankaasta kaksinkertainen pussi, joka mahtuu lieriöön. Näyttää sopivan kohteeseen passelisti.
3. Sain idiksen torniin upotettavasta kasteluletkusta - tietenkin facebookista, jossa hiukan testasin ideaani. Eli kiitos sinne! Ainoa putken pätkä mikä jouti, piti leikata vesiletkusta.  Sitten piti vielä houkutella jälkikasvu porailemaan. Reikiä letkuun tehtiin noin 10 sentin välein.


4. Kävin kaivelemassa ja ihastelemassa multiani eri vaiheissa olevista multatehtaistani. Munankuoria ja matoja löytyi runsaasti. Koko torniin meni kolme kottikärryllistä - kun hiukan fuskasin ja piilotin tornin sisään pari isohkoa kukkaruukkua viemään tilaa.5. Tornin täyttö ja letkun upotus alkaa.


6. Täynnä! Multa on nyt viime kesän bokashimultaa vanhasta kasvilavasta, tämän kesän bokashimultaa, vähän hiekkaa, vähän turvetta... Sain fb:ssä erilaisia ohjeita  - voimakasta multaa yhdeltä  -  laihempaa toiselta. Eli mennään sillä mitä sattuu olemaan.7. Suppilon asennus kastelua helpottamaan. Etualalla mansikan taimet. Ne ovat puutarhakarkulaisia pensasaidan alta. Tästä nyt näkee, että suunnitteluvaiheeseen meni enemmän kuin piti... näähän kukkii jo!
8. Niin on soreat taimet! Mahdoinkohan saada kaivettua juurta tarpeeksi pitkälti matkaan? Jaksaakohan tuo marjaa tehdä? En tiedä mitään mansikoiden kasvatuksesta... mutta nytpä opin.
9. Saksilla pieni viilto kankaaseen... olisi ehkä kannattanut täyttää ja istuttaa synkronisoidusti. Nyt tuntui, että juuren päälle jäi tyhjä kolo, kun sen painoi tiiviisti multaan. Mullan lisääminen ei pienen reiän kautta ollut ollenkaan kätevää.

10.  Näin terhakkana  vielä...

11. Alun perin sopivan korkea pussi meni kasaan täyttyessään. Joten leikkasin maisemointikankaasta jatkopalan... olisikohan koko torni kannattanut tehdä tällälailla palasista? Kokeilen seuraavaa tornia niin...12. Hiukan hämmentyneen oloiset mansikat tornissaan... Alun perin geometrisesti tarkkaan laskettu asettelutiheys meni ihan pieleen, kun en osannut laskea kolmeen... Ehkä mansikat ei maindaa siitä?


No, perästä kuuluu miten mansikoiden käy. Ojassa on vielä taimia toiseenkin kokeiluun...
Jos ei muuta, niin onpa ainakin onnellinen puutarhuri kun sai taas tuusata ja kokeilla. Sormet mullassa.


Mitäs veikkaat, kuinka tässä käy?

Kommentit

 1. Loistavaa ! Tuollainen tulee meidänkin pihaan kunhan multaa on tarpeeksi. Itse tein pari vuotta sitten putkesta samalla ajatuksella mutta se ei toiminut. Multa painuu niin paljon kasaan että taimet hävisivät yhtä lukuunottamatta. Eli tuossakin kannattaisi kastella pariin otteeseen ilman mansikoita ja täyttää ja kastella ja vasta sitten laittaa taimet kun multa on "asettunut". Mutta onnea pyttyyn, perässä tullaan :) tv tindetuu@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Kiitos vinkistä!
   Aamulla heräsin siihen ajatukseen, että josko koko torni on yöllä kaatunut... näin sen jo ihan sieluni silmin...
   Ei ollut, mutta hiukan oli kallellaan... syynä oli varmaa jo alunperin hiukan kalteva alusta ja ne tyhjät kukkaruukut tornin sisällä - ne ovat tietenkin siellä seinän laidalla ja keventävät sitä reunaa. No - onneksi olin jättänyt tornin alle jonkun puolilahon puulavan, jota oli kätevä kiilata ja siten suoristaa tornia...
   Mutta täytyy seurailla tuota mullan painumista...

   Poista
 2. Oi ihana kun kokeilet kaikkea! :) Laita myös päivitystä tulemaan että tuleeko satoa. Mä laitoin mansikoita tylsän tavallisesti maahan ja tuntuu että eivät nyt viihdy paikassaan. Pitäskö siirtää ja kokeilla myös jotain tommottist =) ps. Hauskaa Juhannusta!!

  VastaaPoista
 3. Hei! En tiedä, onko blogisi hengissä, mutta olisin halunnut tietää, miten torni toimi ja mitä tekisit toisin? Kokeilen tätä joka tapauksessa ensi vuonna pihassani. Kiitos vaivannäöstäsi!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Mitä ajattelit tästä?