Bokashi - aloittajan opas

Kevät tulee!
Vaikka edes siemenluettelot eivät vielä ole hiirenkorvilla, on aika miettiä uutta kasvukautta.

Samalla kaksi kärpästä yhdellä iskulla: Eroon keittiön biojätteestä ja uutta multaa laareihin!
Kyllä vaan... tässä ratkaisu!

Mistä on kyse?

Bokashi on kompostointimenetelmänä luonnonmukainen, nopea ja kätevä tapa tehdä kaikesta oman keittiön (ja puutarhan) biojätteestä multaa tietyn mikrobikannan avulla.

Bokashin lyhyt oppimäärä

Kotona syntyvä biojäte kerätään päivittäin ämpäriin ja siihen lisätään oikean mikrobikannan sisältävää rouhetta. Kun ämpäri on täysi se jätetään kahdeksi viikoksi fermentoitumaan, jolloin biojäte ei mätäne, vaan hapattuu bokashiksi. Sen jälkeen hapattunut biojäte (siis bokashi) sekoitetaan multaan (joko kaivamalla se suoraan maahan tai vaikka sisällä saaveissa). Noin kahdessa viikossa (lämpötilasta riippuen) bokashi on muuttunut mullaksi. Multaan voit istuttaa sitten vaikka porkkanan siemeniä...


Neljä nopeaa:

  • Ei enää haisevaa biojäteastiaa odottamassa ulosvientiä! Siis ei hajuja!
  • Voi toteuttaa myös pienissä tiloissa (esim. kerrostalossa)! Halvalla!
  • Kiertokulku on nopea -jo kuukaudessa valmista!
  • Näin tehty multa on myös maanparannusainetta!

Pidempi oppimäärä

Jos aiempi herätti joitakin kysymyksiä tai kiinnostuksen kipinän - niin ei hätää! Nyt on tietoa ja opastusta tarjolla. Ja innostusta aiheeseen. Tässä blogissa on jo useita bokashiaiheisia kirjoituksia, joissa olen kirjannut kokemuksiani ja referoinut teoriaa. (Esim. MIKSI BOKASHI? ja Miehet ja bokashi) Mutta on olemassa muutakin...

Käytännöllisen aloituspaketin saa alla olevasta HAPPAMAN HAUSKASTA ALOITTAJAN OPPAASTA BOKASHI-KOMPOSTOINTIIN.

Opas on yhteisöllisen kirjoittamisen tulos ja kaunis esimerkki sosiaalisen median hyvästä käytöstä. Innostuksesta saa kiittää Kompostointi Bokashi Suomi -ryhmän ylläpitoa! Mahtavaa porukkaa! Gitan ja Lindan kanssa homma eteni kuin tanssi. Ryhmästä tuli mukaan monia muitakin ideoineen ja apuineen. 

Opasta parannellaan ja laajennetaan sitä mukaa kun tarvetta ilmenee. Nyt sen voivat kaikki kiinnostuneet lukea suoraan tuosta alta. Tai jos paketin haluaa tulostaa, niin se käy avoimesta google-dokumentista - joka löytyy tästä linkistä. (http://51.fi/bokashi)

Hehkutus

Tää on niin siistii. Siis bokashi kokonaisuudessaan ja tämä 'bokashaajien' yhteisö fb:ssä. Kokeiluja, yllätyksiä, pohdintoja, kysymyksiä, oivalluksia, huumoria, yhteistyötä. Ja siinä sivussa maailma pelastuu. Ämpäri kerrallaan.

Tämä on ehdottomasti niitä asioita elämässä, joita kannattaa kokeilla. Edes kerran. Tosin riskeinä on mm. ekotietoisuuden laajeneminen ja maanläheinen ilo.

Kommentit