Helmikuun herkkuja

Nyt se on lusittu!
Nimittäin hervoton herkkuviikonloppu - on juhlittu olevat ja tulevat helmikuun herkkupäivät. Eli samaan syssyyn runebergit, laskiaiset, muutenvaanherkuttelut ja ystävänpäivät...

Jollei tällä kaikkeuden määrällä saanut itseään turvoksiin, niin millä? Kysyn vaan! Hyppää kyytiin, tästä se lähtee: Löysää vyötä jo varmuuden vuoksi.


RBT = Runebergin torttu

Runebergin tortut, nuo omalaatuiset ja jäljittelemättömät leivokset, ovat perimätiedon mukaan Johan Ludvigin vaimon Fredrikan 'hätävara', se 'mitä-kaapista-löytyy' -leivonnainen, jolla aviomiehen herkkuhammasta hyviteltiin.

Runebergien kaapissa taisi siis aina olla vanhoja keksejä ja pähkinöitä. Ja punssia. No, mikäpä siinä. Meillä oli kyllä viimeisetkin piparit nuohottu kaapin pohjilta jo ajat sitten. Mantelilastuja löytyi yllättäen pari pussia. Punssista ei ollut tietoakaan. Mutta näillä mentiin. Vieläkään ei ole aitoja vuokia näille - itseasiassa normi RBTvuoat ovat ihan liian isot. Jossain sain joskus sellaisia minitorttuja... sellaiset vuoat ovat etsinnässä.


Mutta tuli muffinivuoissakin ihan sopivia torttusia. Piti koristellessa lisätä vähän kierteitä. Olivat muuten ihan liian sovinnaisen näköisiä. Kun kerran sitä punssiakaan ei ollut. Mainitsinko jo?

Tämänkertainen ohje oli aika mieto - mutt ilmeisesti lasten makuun. Nuorimmainen ilmoitti että en syö, mutta olikin hetken perästä vetänyt napaansa jo viisi. Esikoinen taisi vetää lähes kaikki loput. Vai kuka se oikein oli?


Uunijäätelöleivos

Uunijäätelö kuuluu jotenkin näihin talvisiin päiviin. Viimeksi tehdessämme sisareni totesi, ettei tällaista saa missään kahvilassa, kun kerran koko annos pitää vetää kerralla...

Mutta jospa toteuttaakin sen leivosmuodossa? Kahden munan sokerikakkutaikinasta tuli juuri sopivat pohjat muffinsipellillä. Päälle reilu kimpale pehmenneestä jäätelöstä ja pakastemarjoista tehty sekoitusta. Ja pakkaseen.

Sieltä sitten otetaan sopiva määrä esivalmisteltuja leivoksia - kuorrutetaan valkuaisvaahdolla ja paistetaan hetkinen 225-250° uunissa...Ja kas - herkkuhammas sai tässäkin todellisen täyttymyksensä. Varoitus: Tämä leivos kyllä ilmoittaa, jos on reikiä hampaissa...


Laskiaispulla

Eikö tämä ole jo ihan peruskauraa! Paitsi, että nyt kun minulla on tämä ihana 'yhden-toiminnan-kone' eli itsestään seisova vatkain, niin pullataikinan tekokin on helpottunut ihan hävyttömän paljon! 

Laskiaispullista kannattaa tehdä tarpeeksi pieniä. Jotta niitä voi syödä monta... tai sitten vaan yhden...


Ja kerman lisäksi väliin joko mantelimassaa tai vadelmahilloa! Ja seuraavan pullan saa ottaa vasta kun on käynyt hiukan lisää laskemassa mäkeä...

Ystävänpäivän sydänpullat

Noku, noku, noku... oli pullataikina valmiina, niin pitihän kokeilla fb:ssä kiertänyttä sydänpullavideon toimivuutta...  noin niinku ystävänpäivän varalle. Toimi! Otin omankin videon... näin ne sydämet syntyy:
Hiukan hillitymmin olisi ehkä voinut sitä sokeri-kaneli-voisula -seosta roiskia sinne sydämen sisään... nyt meinaan meinasi viedä kielenkin mennessään koko pulla.

Hyviä helmikuun juhlapäiviä! Nyt olisi kyllä jo aihetta laskeutua sinne paastoon... eli täytyy keksiä jotain muuta ohjelmaa kuin taikinan pyöritystä tuleville viikoille.


_________________________________________

Reseptit muistiin:

RBT - superhelppo ohje

200 g voita
2 dl sokeria
- vaahdota
2 kananmunaa 
- vatkaa voimakkaasti ed. sekaan
2 dl jauhettua mantelia (= 100 g)
2 dl hienonnettuja pipareita (kymmenkunta) (nyt taisi olla kyllä enimmät puolet normi korppujauhoa)
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta  
- sekoita taikinaan
- jos on liian tiivistä, lisää hiukan jotain nestettä
- jaa vuokiin, paista

uuni 175° / 30 min

- kostuta (punssilla tai sitruunavedellä, tai pelkällä vedellä)
- koristele vadelmahillolla ja tomusokeri-vesi seoksella

Uunijäätelöleivokset


Leivospohjat: sokerikakkutaikina: 2 munaa + 1 dl sokeria vaahdoksi, sekaan 1 dl jauhoja.
Paistetaan muffinivuoissa (12 kpl)
Leivospohjina voidaan käyttää myös esim. valmiin kääretortun paloja (paitsi että ne maistuu NIIN esanssisilta).

Jäätelö ja marjat: 1/2 litraa vaniljajäätelöä, anna pehmitä kunnolla, sekoita siihen jäisiä marjoja. Jos on sulaneita marjoja, niitä voi laittaa suoraan leivospohjiem päälle kostuttamaan leivosta...

Marenki: 2 valkuaista, vatkaa ensin rauhallisesti ja sitten kun vaahtoutuminen on lähtenyt hyvin käyntiin, lisää kierroksia ja lisää n. 1/2 dl sokeria. vatkaa kunnes on jämäkkää.

Kokoa leivokset. Peitä jäätelö mahdollisimman tarkkaan marengilla. Jos leivospohjat ovat umpijäiset, anna niiden sulaa hetki ennen uuniin laittoa.

Paista uunissa 225 asteessa muutama minuutti, kunnes marenki saa kauniin värin.

Pullat


Sydämien kaneli-sokeri-voisula seoksen suhteet vedettiin hatusta... 

Kommentit