Palempi perunasalaatti - Äidin klassikko

Tämä on tribuutti äidilleni, joka on mitä mainioin ruuanlaittaja. Suureellinen, loistelias, paljokas, selkeä, esteettinen... Hänellä on kyky löytää ruuissaan juuri se olennainen, eikä sortua mihinkään pikku näpertlyyn. Äidin klassikoista uuden vuoden aattoon sopii Palempi perunasalaatti. Ja huom.  - nimessä ei ole kirjoitusvirhettä.

Salaatin vaatimattoman juhlava olemus hämää. Tämä ruokaisa salaatti on ollut monien sukujuhlien notkuvien pitopöytien kruunaamaton kuningas... ja juhlien jälkeen tiskishown ja siivouksen lomassa enemmän kuin tervetullut huikopala... jos sitä on enää jäljellä! Valkoviini sopii kyytipojaksi... ellei sitten sitäkin ole jo kaikkea juotu. Viisas emäntä/keittiöorja siis piilottaa kumpaakin kupposellisen jälkipelejä varten.

Oma nirso perheeni ei tietenkään ymmärrä tämän hyvän päälle, joten olen ollut hiukan laiska laittamaan. Mutta kaipaus on ollut suuri! Tämä on niin hyvää! Mietin jo, että tuleeko tulevasta vuodesta ollenkaan hyvä - kunnes ovesta putkahti ihka elävä ystävä mukanaan tuokkosellinen Palempaa pottusalaattia... minulle! Kiitos! Nyt on tuleva vuosi aivan varmasti... Palempi!




Tässä siis äitini klassikko-ohje hänen omin sanoin (suoraan kymmenen vuoden takaisesta sähköpostista etsittynä... niin kuin se on etsitty joka kerta!). Siinä on maininta että "isohko annos neljälle" ... sen täytyy tarkoittaa että neljälle todella nälkiintyneelle, jotka eivät ole saaneet mitään kunnon ruokaa viikkoon... tai kahteen... Ei vaiskaa! Tätä voi siis syödä todella paljon!

Tehkää hyvin, vielä ehtii mainiosti keittämään perunat ja antaa salaatin vielä vetäytyäkin ennen kuin vuosi vaihtuu!


Palempi pottusalaatti

ohje on löytynyt oikein kirjastakin ja muotoiltu meille sopivaksi. Isohko annos neljälle.

  • noin 1,5 kg keitettyjä perunoita (= 10-12 isoa perunaa)
  • 1 dl sinappia
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 dl vettä
  • 2 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 rkl kuivattua basilikaa (tai enemmän, jos tykkäät)
  • mustapippuria ja suolaa
  • pieni purkki (n. 2 dl) mustia oliiveja tai enemmän,  jos sattuu olemaan ja jos tykkää 
  • kaksi purkkia kidneypapuja (suolavedessä)
  • 2-3 sipulia
  • purkki kapriksia tai pari pienennettyä suolakurkkua
  • ruukku tuoretta persiljaa

Tee ensin kastike: Sekoita sinappi, öljy, vesi ja etikka ja mausteet keskenään ja anna hetki vetäytyä.

Kuori perunat ja pilko ne suupalan kokoisiksi, lisää huuhdotut kidneypavut, hienonnetut sipulit ja viipaloidut oliivit sekä kaprikset tai suolakurkkusilppu. Laita ne kulhoon ja kaada kastike päälle ja sekoita joukkoon myös ruukku tuoretta persiljaa. Anna vetäytyä kylmässä parisen tuntia.

Tämä resepti on, niin kuin kaikki muutkin reseptit, vain viitteellinen. Sävellä itsellesi sopiva kokoonpano. Eli jos tykkäät sipulista, voit lisätä purjoa, ruohosipulia jne, jne…

Mukavia sävellystuokioita.

Kommentit